Nieuw logo geel

3 vragen die je jezelf moet stellen om slechte marketing voor je muziek te voorkomen (nummer 2 zal je verbazen)

Er wordt nogal wat tijd onnuttig besteed als het gaat om promotie van muziek. En dat terwijl de meeste muzikanten juist liever hun tijd besteden aan het máken van muziek! Daarom in dit artikel 3 vragen die je jezelf kunt stellen om je muziek marketing effectiever te maken.

Promotie voor je muziek is misschien niet je grootste hobby. Je grootste passie is namelijk het muziek maken zélf. Dus de tijd die je er aan besteedt wil je zo leuk én effectief mogelijk maken. Je hebt geen zin in uren aan de computer terwijl je qua effectiviteit net zo goed die uren met je gitaar had kunnen doorbrengen.
 
Wat je wil is met zo min mogelijk energie een zo groot mogelijk resultaten behalen in het promoten van je muziek. Als je namelijk ook écht het idee hebt dat het zin heeft, dan wordt het als vanzelf ook veel leuker om ook op DIE manier aan je muziek te werken. Hoe fijn zou het zijn als de promotie van je muziek dezelfde kick geeft als het muziek maken zelf?!
 
Misschien denk je dat dat een fantasie is. Geloof je daar niet in. Maar met onderstaande 3 vragen die je jezelf kunt stellen bij de promotie van je muziek om te voorkomen dat je marketing slecht aanpakt, kun je andersom ook beter inschatten hoe je je promotie-tijd WEL goed kunt indelen:
 
VRAAG 1:
Hoe kun je er zeker van zijn dat je de JUISTE mensen bereikt?
Bedenk jezelf heel goed: WIE moet ik bereiken? Als je met je promotie-efforts nieuwe luisteraars wil aantrekken, dan moet je er dus zeker van zijn dat je alleen mensen bereikt die jou nog niet kennen. Dus, als jij je nieuwe videoclip op je social media tijdlijnen post, dan moet je niet verwachten dat je veel nieuwe luisteraars gaat aantrekken. Want jouw volgers kennen jou al. En bij het organisch (gratis) posten op social media bereik je ook nog eens maar een percentage van je volgers. Dus als je doel is om nieuwe mensen te bereiken, dan kun je beter social media advertenties inzetten.
 
VRAAG 2:
Wie kan het wat schelen? Waarom zou het ze boeien?
Té veel muzikanten nemen aan bij iedere posts die ze plaatsen dat mensen het interessant vinden, om welke reden dan ook. Maar bedenk jezelf heel goed: wáárom zouden ze er belangstelling voor hebben? Vooral bij ‘koud publiek’ (mensen die nog nooit van je hebben gehoord) is dat erg lastig. ‘OUT NOW!’ Uhhhhmmm, ja, why should I care?! Als iets ‘nu uit’ is, is dat niet van zichzelf een nieuwswaardig ding. Zoiets dergelijks gaat vrijwel nooit viral (behalve bij de nieuwe iPhone misschien, maar ook alleen de die-hard fans geven daarom, al hebben ze die wel een hoop).
 
Dus zolang je nog geen miljoenen fans hebt, moet je weten wat mensen wél boeiend vinden. Als je kijkt naar posts die viral gaan, dan zijn er 3 redenen die vaak voorkomen: het zijn posts over gewone mensen die iets uitzonderlijks doen, het is nieuwsgierig makend en het verbetert je status/imago als je de post deelt. Een voorbeeld van nieuwsgierig maken, is bijvoorbeeld in mijn titel hierboven de toevoeging ‘(nummer 2 zal je verbazen)’. Knap als je dat kunt weerstaan! Er zullen er vast zijn, maar JIJ leest dit nu 😉
 
VRAAG 3:
Hoe kun je de bereikte mensen opnieuw opvolgen?
Deze vraag kost je het meest als je hier niet over nadenkt. Bij het opbouwen van je fanbase bouw je relaties op met echte mensen. Een relatie is de totale som van alle interacties die je hebt met elkaar en die je herinnert. Hoe meer interacties, verspreidt over een langer tijd, hoe sterker de band. Je wil dus dat je promotie-energie uitgaat naar het starten van een relatie door een eerste interactie aan te gaan, of dat het een interactie toevoegt aan een huidige relatie.
 
Je wil dat het ‘t geld en de moeite waard is, daarom is het belangrijk dat je altijd zorgt dat je opnieuw contact op kunt nemen met de mensen die je bereikt. Dat is cruciaal bij succesvolle marketing campagnes. En daarom is direct adverteren naar Spotify bijvoorbeeld niet zo effectief. Spotify is een zwart gat qua data. Op het moment dat je mensen daar naartoe verwijst, weet je niets meer en kun je niets meer. Op Facebook, Instagram en websites die je in eigen beheer hebt kun je dat juist weer wél.
 
Hopelijk hebben deze 3 vragen je ogen geopend!

Groetjes Mirjam

P.S. Wil je leren hoe je effectief je muziek promoot? Dan is de F.I.R.E. cursus iets voor jou.

LET’S CONNECT

GEGEVENS

onlightning
mirjam@onlightning.nl

kvk: 72223812
btw: NL001802291B85

Algemene voorwaarden 
Privacyverklaring

SCHRIJF JE IN VOOR UPDATES