Nieuw logo geel
2021-05-26

Ben jij (nog) ‘relevant’?

Ik heb een hekel aan het woord ‘relevant’ in de context van de muziekindustrie. Je hoort het mensen in de industrie (pers, boekers, programmeurs, managers) regelmatig zeggen over artiesten (of ze het wel of niet zijn) en dan gaan mijn ogen rollen.

Wat is ‘relevant’ precies? Van Dale ‘van belang’ en ‘van betekenis’. Ook vind ik: ‘Relevant is datgene wat belangrijk is. Relevant betekent hetzelfde als essentieel. Bij een bepaald onderwerp vormt datgene wat relevant is de essentie van het betreffende onderwerp. Wat relevant is kan van persoon tot persoon verschillen. Niet iedereen vindt hetzelfde relevant.’

Dat laatste, dat het per persoon kan verschillen, geeft dus al aan dat het niet nuttig is om te zeggen dat een bepaalde artiest/band niet relevant is op een manier alsof het de waarheid is. Misschien is dat jouw waarheid, maar niet van iemand anders. Hoe meer mensen iets niet relevant vinden, hoe meer het ‘de waarheid’ is natuurlijk, maar nooit de hele waarheid, want er zijn mensen die het wel relevant vinden.

Daarnaast interpreteer ik ‘relevant’ vooral met ‘relevant voor de doelgroep’. Het gaat er dus om dat je een fanbase opbouwt met mensen waarvoor jij wel relevant bent. Waar jij belangrijk voor bent. Waar jij van betekenis voor kunt zijn. En dat werkt twee kanten op. Aan de ene kant zorg jij ervoor dat je zichtbaar wordt bij ‘jouw ideale fans’ en aan de andere kant maak jij muziek en andere content die voor hen relevant is.

Als jij voelt of hoort dat ‘de muziekindustrie’ jou en je muziek ‘niet relevant’ vinden, laat je daar niet door tegenhouden. Natuurlijk moet je altijd wel samenwerken met mensen, het is een sociale industrie dus je moet geen schepen achter je verbranden, maar focus je op het opbouwen van jouw eigen community, van een groep gelijkgestemde mensen rondom jouw muziek. Die jou relevant vinden. Relevant genoeg om jouw muziek te luisteren, optredens te bezoeken, merchandise te kopen en lid te worden van jouw membership. Je hebt ‘relevant zijn’ voor mensen zelf in de hand. 

Groetjes, 
Mirjam

P.S. Wil jij nieuwe blogs en andere tips in je inbox ontvangen? Schrijf je hieronder in:

LET’S CONNECT

GEGEVENS

onlightning
mirjam@onlightning.nl

kvk: 72223812
btw: NL001802291B85

Algemene voorwaarden 
Privacyverklaring

SCHRIJF JE IN VOOR UPDATES