Nieuw logo geel
117769256_2753501808218807_8153768631516902088_n

Sla jij in je muziek promotie belangrijke stappen over?

Het is belangrijk dat je begrijpt dat je ook online met echte mensen te maken hebt. Hierbij gelden dus ook de psychologische regels als in het ‘echte leven’ op het moment dat je de interactie aan gaat. Wees eens eerlijk… Sla jij in je muziek promotie wel eens belangrijke stappen hierin over? Ben je te opdringerig? 

Als je iemand voor het eerst ziet, ga je degene niet meteen vragen om te trouwen. Hij of zij zal alleen al het geven van een telefoonnummer een grote drempel vinden. Want wie ben jij eigenlijk? Vinden we je wel leuk? Hebben we dezelfde waarden? En wat wil je met die contactgegevens doen?

En toch doen veel muzikanten online iets vergelijkbaars:
Stel je eens voor: je bent op een feestje en je bent overtuigd dat een andere gast die je nog nooit in het echt hebt ontmoet jouw muziek geweldig zou vinden. Stap je dan op diegene af zonder een hand te geven, zonder jezelf voor te stellen en schreeuw je dan in z’n oor: KOOP M’N MUZIEK!!!! Nee joh, in het echt zou jij dat ook niet doen. Maar waarom online wel?

Bij het opbouwen van een fanbase heb je te maken met een ‘fanreis’. Van ‘onbekende’ naar ‘actieve promotor’ doorgaat een fan 4 fases, met de daarbij horende 8 stappen.

In deze blog leg ik ze kort uit:

ONTDEKKING

1) INTRODUCTIE
Grijp de kans om een goede eerste indruk te maken, maar wel met ‘swag’. Gedraag je niet meteen als een deur-tot-deur verkoper, maar geef de luisteraar de mogelijkheid om nieuwsgierig te worden. Je wil het liefst dat ze (denken dat ze) je zélf hebben ontdekt.

Met optredens gebeurt dit vaak op het moment dat je bijvoorbeeld op een festival speelt, en iemand je ‘per ongeluk’ ziet spelen en enthousiast raakt.

Online maak je hiervoor gebruik van video. Wil je daar meer over leren? Dat kan in module 4 van de F.I.R.E. training. 

2) EDUCATIE
Voordat iemand goedkeuring aan je geeft om contact op te nemen, moet ie eerst meer van je weten. In de ‘educatie’ stap komt naar voren of jij en de potentiële fan dezelfde waarden en interesses hebben ja of nee.

Als de interesse is gewekt tijdens de vorige stap, dan gaat een gedeelte van de mensen zelf op onderzoek uit. Vaak komen ze dan op je Facebookpagina terecht. Daarom gaan we die in Module 3 van F.I.R.E. (Social media) optimaliseren. Misschien gaan ze je pagina al liken en dan moet je ervoor zorgen dat je interessante dingen deelt, die niet alleen over jou gaan, maar ook posts die over gezamenlijke interesses gaan. Daar gaan we ook in Module 3 op in.

De mensen die niet uit zichzelf op onderzoek uitgaan, maar wel interesse hebben getoond, wil je niet ‘missen’. Vandaar dat het soms slim kan zijn om boost advertenties te gebruiken, daar leer je over in module 4 van F.I.R.E..

ONTWIKKELING

3) CONTACTGEGEVENS
In deze stap geef je luisteraars een goede reden voor het geven van zijn/haar e-mailadres. Ze geven dan goedkeuring voor verder contact. Wil je veel meer leren over e-mailmarketing en hoe je mensen op je lijst krijgt? Dan is de F.I.R.E. training iets voor jou (module 5). 

4) RELATIE OPBOUWEN
Dit is je kans om luisteraars te ‘belonen’ voor het zetten van een stap verder. Je blijft hier mee doorgaan, ook tijdens de volgende fases, op een steeds persoonlijkere manier. Dit doe je door middel van E-mailmarketing (F.I.R.E. Module 5) én door middel van social media posts en Facebook-groep (F.I.R.E. Module 3: Social media).

ONTKNOPING

5) LAAGDREMPELIGE SUPPORT
Dit is de stap waarin je voor het eerst een (laagdrempelige) support vraagt. Bijvoorbeeld het bezoeken van je optreden (Module 4) bij hen in de buurt met een lage entree, of het kopen van een laag geprijsd merchandise item. Hier kom ik op terug in F.I.R.E. Module 6: Merchandise.

6) HOOGDREMPELIGE SUPPORT
Hier ga je vervolg verkopen stimuleren en ook de verkoop van hoger geprijsde merchandise items. Ook daar kun je meer over leren in module 6.

ONTSTEKING

7) PASSIEVE PROMOTIE
Mensen hebben je ontdekt, leren kennen en je op wat voor manier gesupport. Dan ben je klaar, toch? Nee! Als je ook deze laatste fase goed aanpakt, dan komen er ‘als vanzelf’ nieuwe mensen binnen in de ‘ontdekkingsfase’, waarbij mond-tot-mondreclame een sterke factor is. Je ‘steekt mensen aan’ om ‘andere mensen aan te steken’ met jouw ‘muziek-virus’.

In ‘ontsteking’ ga je dus mensen aansporen om het woord te verspreiden. Stap 7 is ‘passieve promotie’, wat wil zeggen dat je je fans vraagt iets te doen wat weinig inspanning vraagt, maar wel helpt bij het bereiken van nieuwe mensen. Je maakt het ze zo makkelijk mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een positieve beoordelingen, het reageren op een bericht voor social proof, het taggen van anderen of het meedoen aan het wedstrijd.

8) ACTIEVE PROMOTIE (STREETTEAM)
Bij actieve promotie ga je nog een stapje verder. Mensen gaan actief voor je (misschien wel letterlijk) de straat op om je te helpen met promotie. Denk aan een streetteam, een groep mensen die je bijvoorbeeld via de post drukwerk stuurt die ze gaan verspreiden.

Maar ook online kun je een streetteam opbouwen. Je stimuleert ze om digitaal een goed woordje voor je te doen op een georganiseerde manier.

Deze stap vergt een hele persoonlijke communicatie. Dit zijn je grootste fans die bereid zijn je te helpen, zeker als dit betekent dat ze meer persoonlijk contact met jou hebben. In deze fase dus geen geautomatiseerde berichtjes, maar 1-op-1 contact.

Ze identificeren zich met jou en je muziek en willen graag dat jouw ‘image’ op hen afstraalt. Ze willen laten zien dat ze bij een bepaalde ‘club’ horen met like-minded-people.

 

Dit waren alle 8 de stappen van de fanreis! En, sloeg jij er afgelopen jaar wel eens een paar over?

LET’S CONNECT

GEGEVENS

onlightning
mirjam@onlightning.nl

kvk: 72223812
btw: NL001802291B85

Algemene voorwaarden 
Privacyverklaring

SCHRIJF JE IN VOOR UPDATES