Nieuw logo geel
138547503_2888518308050489_3137518453724395934_n (1)

Social media posts voor muzikanten: ‘cultuur’ berichten (1 van 6)

Hoe word én blijf je als muzikant zichtbaar online? Hoe krijg je voldoende inspiratie om regelmatig berichten te plaatsen op social media? Wát kun je allemaal delen over je muziek, zodat je ontdekt wordt door nieuwe fans en je je huidige fans warm houdt? Ik help muzikanten door met online marketing meer waardering, fans en optredens te krijgen, en daar is dit een klein onderdeel van. Er zijn 6 soorten berichten die je kunt plaatsen, waardoor jij nooit meer zonder ideeën zit! Vandaag bespreek ik categorie 1 van 6: Cultuur posts. 

De eerste soort post staat of valt met het inzicht dat je hebt mbt je positionering. Binnen het F.I.R.E. programma gaan we daar heel uitgebreid op in, maar om je toch alvast wat op weg te helpen, stel je jezelf de
volgende vragen:

Welke cultuur hoort er rondom je muziek?

Welke lifestyle-elementen en interesses horen er allemaal nog meer bij het genre/niche waar je muziek toe behoort?

Of misschien zijn er thema’s die binnen jouw muziek vaak naar voren komen, die niet per se met de muziek of leven zelf te maken hebben?

Waar wil jij bekend om staan naast (en in samenwerking met) je muziek?

Welke andere interesses wil jij koppelen aan je muziek?

Wat bedoel ik met ‘cultuur’?
Cultuur is al datgene wat vanzelfsprekend is. Als je aan een vis zou vragen wat hij ziet, dan noemt hij alles behalve het water. Dat is te normaal om waar te nemen. Pas op de toonbank van de visboer realiseert die vis zich hoe belangrijk water was.

Cultuur of beschaving is het geheel aan gewoonten en (gedrags)regels dat bij een volk of stam hoort. Dit kun je ook zo
zien binnen bepaalde muziek-stromingen. Hieronder vallen o.a. het geheel van normen en waarden, de voeding, lichaamsversieringen, eetgewoonten, kleding, godsdienst, tradities en muziek en dans. De lichaamstaal speelt ook een rol, gedrag en non-verbale communicatie kunnen verschillen. De cultuur is in feite een optelsom van deze kenmerken.

Een aantal voorbeelden van m’n eigen band The Dirty Denims, waarmee we Happy Hardrock maken:

Normen en waarden: niet te moeilijk doen, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, don’t worry be happy, niet zeuren,
flexibel zijn, etc.
Voeding: bier, vlees, BBQ, hamburgers.
Lichaamsversiering: plectrumkettingen, festivalbandjes, baarden.
Eetgewoonten: tussendoor, lekker, om geen honger te hebben, bourgondiër.
Kleding: bandshirts, spijkerbroeken, sneakers, kistjes, Converse Allstars, leren jasjes.
Godsdienst: atheïst.
Tradities: heavy metal handgebaar.
Muziek en dans: moshen, airguitar, gebalden vuisten in de lucht
Hobby’s: concerten/festivals bezoeken, sleutelen aan auto’s/motoren, het verzamelen van cd’s/vinyl, instrument spelen.

Als je bovenstaand voorbeeld doorleest, merk je wellicht al snel of jij jezelf en jouw fans hierin ook herkent, of juist totaal niet. Misschien zijn sommige dingen bij jou wel precies het tegenover gestelde. Ben je bijvoorbeeld veganist, hou je van een goede discussie en zit je liever rustig op een stoel te genieten van de muziek. Het werkt goed om je te focussen op een aantal hoofdpunten en daarin zo zichtbaar mogelijk te worden, dat je daar ‘bekend om komt te staan’. Dus eigenlijk zijn dit niet alleen ‘simpele’ social media berichten, het is een onderdeel van je branding.

Zoektocht naar gelijkgestemden
Ga dus bij jouzelf na of er al bepaalde facetten heel duidelijk zijn in de ‘cultuur’ rondom de muziek. En of dat dan dingen zijn die gebruikelijk zijn in je genre, of dat dit iets specifieks is van jou. Want dat kan ook, want jij maakt de muziek, dus dat maakt het direct al uniek. En als het niet uniek is, dan is dat ook heel goed, want het kan mensen met elkaar verbinden als ze zich in elkaar herkennen. Als jij duidelijk hebt welke ‘cultuur’ jij wilt uitstralen, wilt starten, dan is marketing ook nooit meer ‘vies’ want dan is het gewoon een zoektocht naar gelijkgestemden. 

Je eigen tijdschrift
Je wil deze cultuur zichtbaar gaan maken in je uitingen, zodat mensen zich aangesproken voelen, zich verwant voelen met jou
én met de andere fans van je muziek. Denk aan een magazine. Je hebt een tijdschrift gekocht op basis van het onderwerp
(bepaalde niche bijvoorbeeld, zoals een computerblad, of een tijdschrift over classic rock), de titel (je kent het al, of je hebt er
van gehoord en het maakt je nieuwsgierig), de vormgeving (huisstijl/artwork) en de teksten die erop staan. Je komt thuis, ploft op de bank en je gaat bladeren. En dat moet als een warm bad van herkenbaarheid voelen. Je vind het lastig om ‘m weg te leggen en voor het weet heb je ‘m uit.

Zo wil je ook dat jouw social media kanalen aanvoelen voor je volgers. Daarom is ‘cultuur’ de meest belangrijke content soort
voor muzikanten. Want je kocht het tijdschrift voor de redactionele stukken. Niet voor de advertenties. Maar als die advertenties voorbij komen vind je het niet erg.

Hoe ‘cultuur’ posts vinden?
Een ‘cultuur’ post is vaak niet meer dan een afbeelding of video met wat tekst erbij. Soms is het een langere tekst waarin je echt
dingen beschrijft. Wat mij hier heel erg bij helpt is Pinterest. Ik gebruik dit niet als een social media, ik gebruik het echt alleen om verborgen borden te maken waarop ik gevonden dingen bewaar, waar ik altijd uit kan putten als ik weer cultuur-posts wil plaatsen. Maak een account aan op Pinterest en start met zoeken. Je zult interessante dingen tegenkomen, die ga je ‘pinnen’ op een verborgen bord die je bijvoorbeeld ‘cultuur’ noemt, krijg je al heel veel input voor posts. Zodra je wat langer bezig bent, leert Pinterest jouw ‘cultuur’ ook steeds beter kennen en je zult steeds meer interessante afbeeldingen op je startpagina voorbij zien komen.

Nu we met The Dirty Denims al een tijd bezig zijn, krijg ik ook regelmatig content toegestuurd van mede-bandleden en zelfs fans. Op dat moment heb je ‘m écht te pakken, want dan snapt iedereen waar je voor staat en wat je aan het doen bent.

Extra tips:
1) Een gedeelte van cultuur-posts kunnen ook over idolen en inspiratiebronnen gaan (want: interesses)
2) Pinterest kan goed werken, maar denk zeker ook aan berichten die vanuit jezelf komen, met eigen beeldmateriaal erbij
3) Jouw ‘ideale fan’ lijkt vaak veel op jezelf op het gebied van leefwijze en interesses

Succes, en hou de blog in de gaten voor de overige 5 belangrijke soorten social media posts, zodat jij nooit meer zonder inspiratie zit en je met je berichten altijd bijdraagt aan je muzikale carrière!

Groetjes Mirjam

P.S. Bij het promoten van je muziek en het zichtbaar worden als muzikant zijn er nog heel veel meer dingen belangrijk. Wil jij geen belangrijke zaken meer overslaan én tijd besparen? 7 maart 2022 start de volgende ronde van het F.I.R.E. marketing & mindset programma voor muzikanten, waarin je in 6 modules en bijhorende community alles leert over online marketing voor je muziek. Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van een kennismakingsgesprek.

LET’S CONNECT

GEGEVENS

onlightning
mirjam@onlightning.nl

kvk: 72223812
btw: NL001802291B85

Algemene voorwaarden 
Privacyverklaring

SCHRIJF JE IN VOOR UPDATES